VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Volgend kabinet moet plan maken voor definitief einde hypotheekrenteaftrek

Geplaatst op: 17-12-2019, 13:39:34

Een volgend kabinet moet gaan werken aan de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat adviseren twee bureaus die in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek deden naar de doelmatigheid van de eigenwoningregeling. Hoewel de regeling bijdraagt aan het eigenwoningbezit, zijn er volgens de onderzoekers zo veel negatieve bijeffecten dat de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait hun doel voorbijschieten.

SEO Economisch Onderzoek stelt de hypotheekrenteaftrek heeft geleid tot hoge kosten, hogere huizenprijzen, lagere welvaart en meer schuldopbouw. Sinds 2001 zijn er weliswaar effectieve maatregelen genomen om de negatieve bijwerkingen te beperken, maar die leggen volgens SEO een onhoudbare administratieve last op de Belastingdienst.

Meer oog voor beleidsdoel dan uitvoering

Panteia, het andere onderzoeksbureau, komt tot dezelfde conclusie. Medewerkers van de Belastingdienst meldden bij hen vaak de indruk te hebben dat er meer oog was voor beleidsdoelen dan voor de uitvoerbaarheid van alle maatregelen. Bijvoorbeeld als het gaat om het einde van de renteaftrek per 2031 voor hypotheken afgesloten voor 2001.

Omdat de Belastingdienst geen aangiftegegevens langer dan twaalf jaar mag bewaren, verwacht Panteia dat er grote problemen zullen ontstaan met de controle en handhaving van de 30-jaarstermijn.

Advies: versneld een einde aan renteaftrek

Het advies luidt dus een versnelde uitfasering van de hypotheekrenteaftrek, radicaler dan het huidige beleid. “Gegeven de ondoelmatigheid van de regeling als geheel, lijkt een continuering en intensivering van deze beleidsrichting door een verdergaande, stapsgewijze afbouw van de fiscale subsidie in box 1 voor de hand te liggen, op lange termijn gevolgd door een overheveling van de eigen woning naar box 3.”, schrijft SEO.

De resultaten van het onderzoeken worden neergelegd bij een volgend kabinet.

Bron: bijdrage van 17 december 2019 van Bart van de Laak op www.amweb.nl                               

Vorige pagina